info@urologyteam.gr     Τηλ: 210 6779067

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

 

Οι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος σχηματίζονται όταν άλατα που περιέχονται στα ούρα δημιουργούν κρυστάλλους, οι οποίοι με την σειρά τους συνενώνονται για να σχηματίσουν τους λίθους.

Ουροποιητικό σύστημα
Κολικός νεφρού

Η λιθίαση του ουροποιητικού εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Μικρή πρόσληψη ή μεγάλες απώλειες υγρών δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ουρολιθίασης.

Τα συμπτώματα της λιθίασης ποικίλουν από έντονο έως καθόλου πόνο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του λίθου.

Εάν ο λίθος φράξει τον ουρητήρα εμφανίζεται έντονος πόνος, γνωστός ως κωλικός νεφρού (πόνος στην πλευροσπονδυλική γωνία που αντανακλά κατά μήκος του ουρητήρα μέχρι τον σύστοιχο όρχι ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου).

Άλλα συνυπάρχοντα συμπτώματα μπορεί να είναι ναυτία, έμετος, αίμα στα ούρα, πόνος κατά την ούρηση, πυρετός.

Υπάρχουν όμως και λίθοι που είναι τελείως ασυμτωματικοί ή προκαλούν ένα ήπιο, επαναλαμβανόμενο πόνο στην οσφύ.

Ο γιατρός πέρα από την λήψη ιστορικού και φυσικής εξέτασης, πιθανώς θα ζητήσει και μια σειρά εξετάσεων για τον εντοπισμό του λίθου, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, υπερηχογράφημα και ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρος-κύστεως. Για μια πιο λεπτομερή απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος συνιστάται αξονική τομογραφία.

Εφόσον αποβληθεί ή αφαιρεθεί ο λίθος, γίνεται ανάλυση του σε εξειδικευμένα εργαστήρια, για να ανευρεθεί το είδος του και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για μείωση των πιθανοτήτων υποτροπής και επανεμφάνισης της λιθίασης.

Σε ασθενείς οι οποίοι έχουν χαμηλό κίνδυνο υποτροπής της λιθίασης, ο ιατρός θα προτείνει κάποια γενικά μέτρα και αλλαγές στον τρόπο ζωής :

  • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε 2,5 με 3 λίτρα κάθε μέρα (ακόμα περισσότερο αν μένετε σε ζεστό κλίμα ή κάνετε πολλή φυσική άσκηση).
  • Πίνετε εξίσου κατά την διάρκεια όλης της μέρας.
  • Να έχετε ισορροπημένη με ποικιλία διατροφή.
  • Να μειώσετε την ποσότητα του άλατος στην διατροφή σας (όχι περισσότερο από 3 με 5 γραμμάρια τη μέρα).
  • Μην τρώτε υπερβολικά πολύ ζωική πρωτεΐνη.

Σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής της λιθίασης, ο ιατρός θα διενεργήσει συγκεκριμένες αναλύσεις αίματος και ούρων (μεταβολική εκτίμηση). Αναλόγως των αποτελεσμάτων θα προτείνει προληπτικά μέτρα ή επιπλέον εξετάσεις.

Λιθιαση ουροποιητικου

Αντιμετώπιση - Θεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει απλή παρακολούθηση ή να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (ανταγωνιστές α- υποδοχέων), η οποία μπορεί να διευκολύνει την αποβολή μικρών λίθων.

Η εξωσωματική λιθοθρυψία (SWL) πραγματοποιείται εξωσωματικά, με την χρήση ενός ειδικού μηχανήματος. Το μηχάνημα εκπέμπει ηχητικά κύματα κρούσης, υψηλής ενέργειας, τα οποία εστιάζονται στους λίθους προκαλώντας τον κατακερματισμό τους. Κατόπιν οι μικρότεροι λίθοι αποβάλλονται με τα ούρα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες μετά την θεραπεία.

εξωσωματικη λιθοτριψια
Ουρητηροσκόπηση

Η ουρητηροσκόπηση πραγματοποιείται με την χρήση ουρητηροσκοπίου το οποίο μέσω της ουρήθρας και της κύστης εισέρχεται στον ουρητήρα μέχρι τον λίθο. Μέσα από το όργανο αυτό εισάγονται οι λιθοθρύπτες (συνήθως laser λιθοθρύπτες) που θρυμματίζουν το λίθο, αλλά και οι ειδικές λαβίδες (basket) που τον συλλαμβάνουν και τον αφαιρούν.

Χρησιμοποιείται για μεγάλους λίθους του νεφρού ή λίθους που δεν ανταποκρίνονται στην εξωσωματική λιθοθρυψία. Μέσω μιας οπής που γίνεται από το δέρμα μέχρι το νεφρό, εισάγεται το νεφροσκόπιο, ανευρίσκεται ο λίθος και κατακερματίζεται με ειδικούς λιθοθρύπτες.

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία